Laitoimme rahat (tonttu)metsään

Tämä ei ole (pelkästään) omanhännännostotarkoituksissa tehty yritysvastuuteksti. Toki olemme aiheesta ylpeitä: heitimme nimittäin asiakkaiden ja kumppaneiden joulumuistamisrahat metsään. Eikä mihin tahansa metsään, vaan teemalle uskollisina vanhaan Tomteskogiin Porvoon perukoilla.


Huutelemme tästä, koska törmäsimme mahdollisuuteen sattumalta – ehkä sinäkään et ole tullut siitä kuulleeksi. Ensi vuonna 25 vuotta täyttävä Luonnonperintösäätiö hankkii omistukseensa ympäri Suomen sijaitsevaa ikimetsää ja pitää siitä huolen. Säätiö toimii pitkälti lahjoitusten turvin. Jo pienellä summalla citysuomalainenkin voi edistää metsän elämää kehien ulkopuolella. Samalla tulee edistäneeksi kaikkea elämää yhteisellä pallollamme.


Säätiön hankkimat koskemattomat metsät ovat yleensä pieniä, viimeisiä saarekkeita ja tarjoavat kaivattua rauhaa katoaville metsäneliöille, kasveille ja eläimille. Tomteskogissa kohoaa satavuotiasta kuusikkoa, iäkkäitä hieskoivuja ja mäntyjä sekä kaunis kallioinen mäki. Maata verhoilevat sammalmättäät, lahopuut ja kivenlohkareet tarjoavat suojan myös metsän tontulle – jonka paikalle usuttamamme kuvaaja onnistui vilaukselta näkemään!


Rauhaa kaipaa myös ihminen. Metsä on silloin tutkitusti paikka, johon kannattaa suunnata. Metsän hiljaisuus, tuoksut ja oma pienuus satavuotisten runkojen katveessa saavat asiat asettumaan mittasuhteisiinsa. Yhtä paljon kuin tarvitsemme metsiä keuhkoiksemme, tarvitsemme niitä myös mielemme turvaksi.


Metsä hengittää sisään sen, minkä minä hengitän ulos. Käyn hengittämässä metsään suruni, pettymykseni, väsymyksen, pienuuteni, puutteeni. Hengitän ja hengitän, jossain vaiheessa alan hengittää rauhaa ja läsnäoloa. Metsä hengittää senkin sisään – eikä se meistä kummastakaan vähene. – Kramilainen työystävä


Jos mielesi tekee kipaista lahjaostosten lisäksi metsäkaupoilla, voit tehdä sen tästä. Suosittelemme lämpimästi myös säännöllistä kipaisua metsään.


Luonnonperintösäätiön Uudenmaan kohteet ikimetsässä rauhoittumiseen löydät täältä: https://www.luonnonperintosaatio.fi/fi/suojelualueet/uusimaa


Rauhallista jouluun laskeutumista,

Kramin työystävät

Kuvat: Aaro K